Bewoners

Koen en Astrid

Koen en Astrid wonen deels in Spanje en deels in hun appartement in het Cascadepark.

Waarom hebben jullie voor wonen in een appartement gekozen?
"We hadden al jarenlang het plan om een huis in Spanje te kopen. We bouwden ons werk af en zes jaar geleden kochten we een huis in Spanje. De intentie was om daar veel te zijn en dachten, wat moeten we nog met een groot huis in Vinkeveen. We gingen op zoek naar een appartement. Zo is het begonnen."

Hadden jullie je oog gelijk op Almere laten vallen?
"In tegendeel. We wilden niet naar Almere, maar tijdens onze zoektocht kwamen we de brochure tegen van het appartementengebouw waar we nu wonen. We kenden Almere Poort helemaal niet, zagen dat het gebouw in het park ligt, dat Almere Poort kleinschalig is en dat er bijna geen hoogbouw is. En we zagen dat de locatie perfect is. Je bent zo bij de snelweg, er is een treinstation op loopafstand, uitzicht op het IJmeer en Amsterdam zie je in de verte liggen. Het totaalpakket was voor ons de reden om toch te gaan kijken. Toen waren we verkocht."

Voldoet wonen in het Cascadepark aan jullie verwachting?
"Het park is nog steeds zoals het was. Dat vinden we fijn. En er zijn plannen om er een nog beter park van te maken. Het voordeel van wonen in het Cascadepark is dat je zomaar in het bos bent. Dat is fantastisch en voor ons heel belangrijk, want we wandelen veel."

Waar wandelen jullie?
"We wandelen bijna elke dag en lopen dan meestal eerst door het park naar het bos. Vanuit het bos wandelen we naar het IJmeer. Over de dijk lopen we weer terug. Dan kom je bij de jachthaven van Almere Poort uit en zo lopen we weer richting huis. We zien onderweg veel vogels en kijken uit over het IJmeer. Het uitzicht is weids en in de verte zien we IJburg liggen. Het geeft een heel ruim gevoel."

Waar is voor jullie nog meer belangrijk in de omgeving?
"Het station. Als we landen op Schiphol, zijn we zo met de trein in Almere Poort. Het is alsof het vliegveld om de hoek is. En niet alleen het vliegveld, je bent zo in Amsterdam. Of in Zwolle, als je de andere kant op gaat. Hier kwamen we nooit, maar we zijn er nu al meerdere keren geweest om zomaar een keertje uit eten te gaan. Qua treinen dus een uitstekende locatie."

Bewoners

Cor en Annelies

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?
"Onze dochter kocht een huis in Duin. Ons appartement in Zandvoort werd een beetje te groot en toen zei onze dochter, kom in Almere wonen. Zo zijn we in Almere Poort terecht gekomen. We hadden Almere nooit op ons lijstje staan. Het was voor ons onbekend terrein, maar we hebben er rondgereden, het sprak aan en we konden een leuk appartement kopen in het Cascadepark."

Hoe is het nu jullie er wonen?
"Het is ruim opgezet en dat blijft zo. Ze gaan het park ook weer helemaal opknappen. Het plan is om er een powerhill te maken en allerlei andere dingen zodat kinderen zich kunnen vermaken. Het is hier nu al erg druk met kinderen als ze uit school komen. Dat is leuk om te zien. Het is heel levendig, er is altijd reuring."

Wat heeft de omgeving nog meer te bieden?
"Ik, Cor, fiets graag en Annelies is een wandelaar. Voor ons beide is het leuk. Als fietser fiets ik graag langs het water, door Pampushout of naar Lelystad. Het is allemaal leuk te doen. Het is hier lekker wonen."

Wat hadden jullie van tevoren niet kunnen bedenken?
"Het gemak van het fietsen en het wandelen. Dat je overal de ruimte hebt en dat er mooie stukken zijn waar je heel rustig en leuk kan wandelen en fietsen. Er zijn veel mooie plekjes. Het is dorpsachtig met veel ruimte en veel natuur."

Waar maken jullie nog meer gebruik van?
"We zitten heel dicht bij Amsterdam. Hier gaan we altijd uit. Dat deden we vroeger vanuit Zandvoort en doen we nu vanuit Almere."

Gaan jullie dan met de auto of met het openbaar vervoer?
"Met het openbaar vervoer. Het is 20 minuten, dan sta je midden in het centrum van Amsterdam en kan je alle kanten uit. Uitgaan of inkopen doen, daarvoor gaan we naar Amsterdam. Dat is een oude gewoonte, daar weten we de weg. En als het om kleine boodschappen gaat, dan zijn we wat meer op Almere Poort gericht."

Komen jullie weleens op de Homerusmarkt?
"Ja, dat is de dichtstbijzijnde markt in de buurt en is een leuk gezellig marktje. De echte grote markt is in Almere Stad. Dat doen we ook weleens. Dan gaan we op de fiets naar Almere Stad."

Hoe lang doen jullie erover naar Almere Stad?
"Je bent met 10 minuten fietsen in Almere stad. Dat komt door de vrije fietsbanen. Je kan overal doorfietsen. Dat is goed geregeld. En als het slecht weer is gaan we met de bus. Die doet er maar 8 minuten over. Allemaal vrije busbanen, dus dat gaat heel snel."

Reizen jullie ook weleens met de auto?
"We gaan regelmatig naar Hilversum. Of naar Zandvoort, waar we gewoond hebben. Je zit zo op de A6 en zo op de A1 en er zijn bijna nooit files meer. Dus je gaat de snelweg op en je bent weg. De verbindingen zijn goed."

Bewoner

Jerry

Als ik bel is Jerry nog in de supermarkt. "Geef me 10 minuten, dan ben ik thuis en heb ik tijd om je vragen te beantwoorden" is zijn reactie als ik bel. Daarmee heeft hij niets teveel gezegd. Exact tien minuten later bel ik en is Jerry thuis. Woon je in het Cascadepark, zoals Jerry, dan is de supermarkt om de hoek.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?
"We hebben twee kinderen. Onze zoon was op zoek naar een eengezinswoning, maar daar was destijds al niet aan te komen. Er werd verschrikkelijk overboden. Toen kwam de vraag of we ons toenmalige huis niet aan hen wilden verkopen. Ze zijn een startend gezin en dan heb je meer ruimte nodig. Voor ons was minder ruimte goed. Toen zijn we eens gaan zoeken en liepen we bij toeval tegen het project aan waar we nu wonen. Door de locatie zijn we overstag gegaan. We hadden de mazzel dat we hebben gekregen waar we op gehoopt hadden. Onze zoon heeft toen ons huis gekocht en wij een appartement in het Cascadepark."

Waar woonden jullie voordat jullie in Almere Poort woonden?
"We komen uit Almere Buiten. Daar hebben we ongeveer 25 jaar gewoond."

Wat ervaren jullie het wonen in het Cascadepark?
"Het is de locatie waar we zitten waar we ontzettend blij mee zijn. We zitten zomers in ons tuintje en er loopt van alles en nog wat voorbij. Er is altijd levendigheid en daar kan ik heel erg van genieten. En als mijn kleinkinderen er zijn dan spelen ze in de speeltuin."

Wat is het bewonersbeeld?
"Als ik puur kijk naar het complex waar we wonen, dan is het best wel divers. Er wonen mensen die werken en ook mensen die al van hun pensioen genieten. Er zijn ook een paar jonge gezinnen, maar die zijn wel in de minderheid. Wat ik hier veel zie zijn bewoners waarvan de kinderen de deur uit zijn. Ze hebben hun eengezinswoning verruild voor een nieuwbouwappartement."

Hoe is voor jou het woon- werkverkeer?
"Voor mij is dat prima, ik werk in Naarden en ben in tien minuten op mijn werk. Ik moet er wel bij vertellen dat ik buiten de spits rij en dan ook nooit files heb. Hoe het tijdens de spits is, dat kan ik niet zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat je zomaar op de snelweg zit."

"Het is ruim en groen, maar je woont ook in een stedelijke omgeving. Je hoort de vogels, maar ook de stad. Dit laatste, daar raak je aan gewend."

Terug naar locatie