opZoom architecten
Ronnie van den Wildenberg
Wat was jullie opdracht?
"Wij zijn gevraagd om mee te werken aan een tender voor twee gebouwen in Almere. Hiervoor kregen we een uitgebreide selectieleidraad waar de gebouwen aan moesten voldoen. We waren in competitie met andere ontwikkelcombinaties waar de gemeente Almere twee plannen koos. Vervolgens kregen omwonenden een stem. 70% van de 1350 gevraagde omwonenden heeft voor ons ontwerp gekozen. Daar zijn we heel trots op."
Ging het van begin af aan om twee gebouwen?
"Ja, dit was van het begin af aan de opdracht. Twee gebouwen, aan het water en aan de rand van het Cascadepark. Het is een hele ruime, unieke plek. Je zit in de randstad, maar je woont heel vrij. Het is heel weids wonen met heel veel uitzicht. De opgave was dan ook om alzijdige gebouwen te maken, die samen een poortfunctie hebben. Die poortfunctie kan je zien vanuit de wijk naar het park, maar ook vanuit het park naar de wijk. Het moest een markering zijn van juist die plek. Met als doelgroep mensen die chique willen wonen."
Hoe zijn jullie gestart?
"Met de selectieleidraad zijn we aan de slag gegaan. We hebben een concept bedacht gebaseerd op wat de plek was en wat het nu is. Vroeger was het de Zuiderzee. Ook grenst het park aan één kant aan het Columbuskwartier. Zeelieden hebben altijd een heel weids uitzicht. Door deze maritieme ingrediënten zijn we aangehaakd op dit thema en hebben we de nautische historie vertaald naar nu. De uitstraling van de gebouwen is die van moderne schepen, maar we hebben ze wel de namen Pinta en Niña meegegeven. De schepen van de beroemde ontdekkingsreiziger Columbus."
Waarin is het maritieme thema goed zichtbaar?
"In Columbus Poort woon je ruim. Je woont in een park en bijna op het water. Dat we ook echt wat doen met het water kregen we als compliment terug van de selectiecommissie. De gebouwen zijn gepositioneerd alsof ze aangemeerd zijn. Bij de appartementen die op de begane grond aan het water liggen komt vanaf de balkons een trapje naar beneden. Hier is een vlonder. Deze appartementen hebben hierdoor echt verbinding met het water. Deze verbinding met het water waardeert de gemeente zelfs zo, dat de gemeente er in haar inrichtingsplan over gaat nadenken hoe ze het water nog meer om de gebouwen heen kunnen laten lopen om de connectie met het water te versterken."
Het water is dus geïntegreerd in het ontwerp?
"Ja, en het gaat verder. De terrassen bijvoorbeeld, die zien wij als de scheepsdekken. Dat je op je terras staat en uit kan kijken. En dat aan alle kanten, dus ook aan de park kant. Op het terras heb je het gevoel alsof je boven het landschap zweeft."
Hoe komt dit?
"De eerste woonlaag ligt al op anderhalve meter. Dat is ontzettend prettig, want je woont aan een park en het geeft net wat meer uitzicht en net wat meer privacy als je een stukje hoger zit."
In hoeverre was een duurzaam en energiezuinig ontwerp een vereiste van de gemeente?
"Tegenwoordig wordt dit bij de meeste opdrachten gevraagd. De ene gemeente is daar strenger in dan de andere. In deze opdracht werd er veel van onze visie gevraagd. Wij hebben daar heel goed over nagedacht. We kijken bijvoorbeeld naar de energie van het gebouw, hoe verwarm en koel je, maar we kijken ook naar natuur inclusief bouwen, naar het materiaalgebruik en naar beplanting. Zo leggen we een groen dak op het gebouw. Dat trekt insecten aan en daar komen weer vogels op af. Zo’n groen dak vangt ook water op zodat het water tijdelijk vastgehouden wordt en niet meteen verdampt. En dat werkt weer goed voor de koeling."
Is er een kenmerk in het ontwerp dat er uit springt?
‘Wat ik heel bijzonder vind, wat we met elkaar voor elkaar hebben weten te krijgen, zijn de ruime terrassen. Die zijn echt heel groot voor een appartement.’
Zijn ze ook deels overdekt?
‘Ja, en de balkons hebben we speels laten verspringen. De randen van de balkons en balustrades zijn deels gesloten voor de privacy en deels open voor het uitzicht. Aan het park of aan het water. De balkons zorgen voor privacy en schaduw. Ze zorgen voor koeling en, doordat ze verspringen, ook voor voldoende zon. Je woont er zo vrij en daarom vonden we dat het een deel van je woonervaring moet zijn dat je buiten leeft. Dat is zeker een van de belangrijkste pluspunten van de appartementen.’
Wat maakt het ontwerp anders dan andere gebouwen?
‘De alzijdigheid. Veel appartementengebouwen hebben aan één kant de galerij. Dat hebben deze gebouwen niet. Deze gebouwen hebben geen achterkant. Ze zijn omgeven door het park en aan de andere kant het water. Aan alle kanten zijn appartementen en zijn de grote balkons zichtbaar.’
Per gebouw komen er 17 driekamerappartementen en 1 tweekamerappartement is. Waarom is dat?
‘Dat komt, omdat je bij binnenkomst eerst de entreehal hebt met een trap naar de parkeergarage en een trap naar de eerste woonlaag. Die entree neemt ruimte in beslag. Op de eerste woonlaag zit een tweekamerappartement. Op de woonlagen daarboven niet, daar bevinden zich driekamerappartementen. Het is sowieso een mix van zeven verschillende type appartementen. Op het tweekamerappartement na zijn de appartementen in basis redelijk hetzelfde. De grote verschillen zitten in de afmetingen en de ligging van de balkons.’
Columbus Poort kort samengevat?
Vrij wonen met veel uitzicht en toch privé.